Aix-en-Provence en bref

Bonjour à toutes et à tous!

Nu har det gått nästan en vecka sen vi i grupp 2 kom hem, men äntligen fanns tid att visa och berätta om vår upplevelse i Aix. Var ska man börja, though? I nuläget har jag fortfarande svårt att greppa att vi faktiskt har varit där och hela upplevelsen känns nästan surrealistisk. Sista veckan hade jag inte längre svårigheter med att hitta i Centre-Ville, utan kunde gå utan att känna mig vilse. Personligen har jag haft turen att ha stormtrivts med både värdfamilj och praktik. Jag hade, förvånansvärt nog, nästan ingen hemlängtan alls!? Snarare tvärt om. Jag ville inte alls åka hem.

Första veckan var väldigt läskig då det var mycket som var nytt, men åh så spännande samtidigt. Det var väldigt mycket upptäckande och jag gick vilse ganska mycket i Centre-Ville’s labyrintlika gator. De fyra första veckodagarna hade vi skola på förmiddagarna och gick sedan för att finna olika lunchställen, innan vi på eftermiddagen hade praktik. Vid ca. två tillfällen varje vecka gick vi i gruppen ut på middag. På lördagen åkte vi till Marseille och vandrade runt den gamla hamnen. Vi var två stycken som gick hela vägen till kyrkan Notre Dame de la Garde som ligger högt uppe på en kulle. Det var totalt värt promenaden dock. Där uppifrån såg man hela Marseille, det var sinnessjukt häftigt. Fick tyvärr träningsvärk från midjan ner i flera dagar efter. Hade benhinneinflammation resten av tiden… Ha bra skor att gå i!

Andra och tredje veckan var det bara praktik (förutom en lektion på fredagsmorgnarna). En del började efter lunch och jobbade till runt 18… Eller som jag, som jobbade runt 10-13 och 15-18. Min praktik var i en tvålaffär; La Grande Savonnerie. Tänker inte gå in på det djupare än så, för då kommer hela bloggen täckas med hur sjukt bra det var. Två av oss i gruppen gick till Caumont Centre d’Art, vilket var väldigt fint, men hade ett minst sagt… intressant upplägg. Man började med att se en halvtimme lång film om konstnären Paul Cézanne, efteråt kunde man titta på en fin trädgård och en utställning om Marilyn Monroe..? Det var ju inte dåligt på något sätt, men intressant som sagt. Vi åkte till Marseille även den andra lördagen också, då mest för shopping.

Lite små generella notes över resan:

  • Man lär sig jättemycket franska. Var inte orolig över att det är svårt att prata, för det är svårt att prata, bara försök ditt bästa. Du kommer att förstå alla mycket bättre. Alltså mycket bättre.
  • Trottoarerna och gatorna är jättesmå. Bilar, motorcyklar och mopeder ska trots det ändå passera, gå försiktigt.
  • Förvänta er inga kramar. De enda kramar ni sannolikt kommer få är från varandra. Kindpuss är nog det närmaste ni kommer någon.
  • Upptäck! Passa på att åka till ställen på helgerna eller utforska på er lediga tid.
  • Så. Mycket. Nice. Mat. Har aldrig ätit så mycket i hela mitt liv. Åt hela tiden, no joke. Och var förberedda på mängden socker man äter här.
  • Perioden vi var här (sent november + december) så var morgnar och kvällar Sverige-kalla. Alltså 2-7 grader. Medan för- och eftermiddag var mellan 10-15 grader. Ha varma kläder! Det var i alla fall sol och blå himmel nästan varje dag. Det är också kallt inomhus. Den enda gången man kände sig varm var i duschen och under täcket.

C’est tout. Aix-en-Provence i korthet.

Tack för mig!

//Vendela

Och nu lite bilder…

Vandrar i Centre-Ville

Julmarknaden på Cours Mirabeau

En fin ruelle, gränd. En av många.

Marseille sett från Notre Dame de la Garde

Gata med graffiti i Marseille

Solnedgång i Marseille

Trädgården i Caumont Centre d’Art

La Grande Savonnerie – min praktik.

5/7 av grupp 2 på La Pizza.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara